از اونجایی که در سال ۱۳۹۹ در آزمونهای مختلفی شرکت کردم و سلطان آزمون ایران بودم میخواستم تا تجربه این آزمونهای حقوقی رو در اختیارتون قرار بدم.
ابتدا باید بگم که در ادامه این نوشته فقط در خصوص روند مصاحبه و کارهایی که بعد از قبولی باید انجام بدید صحبت میکنم و اینکه منابع مطالعاتی من چه چیزی بوده مد نظرم نیست.
آزمون قضاوت:
این آزمون چند مرحله داره و به نظرمن بهترین و استاندارد ترین آزمون ممکن برای محک زدن علمی خودتونه. مرحله اول این آزمون تستیه و تقریباً مثل بقیه آزمون ها برگزار میشه با این تفاوت که تا اونجایی که من میدونم قوه قضاییه بعداً سوالات و پاسخش رو منتشر نمیکنه.
مرحله دوم آزمون به صورت تشریحی برگزار میشه و واقعاً نفس گیره. در ابتدا به شما دوتا کتاب قانون میدن که یکیش حقوقی و دیگری کیفری هستش ( واقعاً کتابهای خوبین من که هنوز دارمشون). فکر نمیکنم کسی باشه که در این مرحله وقت کم نیاره تقریباً هرچی خوندید رو در این آزمون باید روی کاغذ بیارید. پیشنهاد من اینه که جوابتون رو خیلی مختصر بنویسید و اگر از جواب مطمئنید سراغ پیدا کردن ماده اون نرید. در انتها اگر وقت پیدا شد برگردید و بنویسید. اگر جواب چیزی رو نمیدونید یا سخت دارید پیداش میکنید سریع بیخیال سوال بشید و برید سراغ بعدی. این بخش آزمون یه جورایی ماراتن زمان خواهد بود.
مرحله سوم این آزمون مصاحبه علمی هست. این مصاحبه در تهران و قم برگزار میشه. من در تهران شرکت کردم و فضای خوبی داشت. شما میرید و مدارکتون رو تحویل میدید و به ترتیب شروع میکنند به خوندن اسم ها. روند مصاحبه هم اینطوره که یک بار شما رو برای سوالات کیفری صدا میکنند و یک بار برای سوالات حقوقی. درواقع چند اتاق کیفری وجود خواهد داشت و چند اتاق حقوقی.
سطح سوالات سخت نیست و مصاحبه کنندگان هم نمیخوان که مچ شما رو بگیرند. بیشترین تمرکز شما مدیریت استرس باشه متاسفانه من خودم مصاحبه شونده خوبی نیستم و مثلاً عقد حواله رو یادم نمیومد با اینکه داشتم توضیحش میدادم. در آخر مصاحبه کننده به شوخی گفت همشو گفتی الی اسمش
مرحله بعد روانشناسی هست که خب من نرفتم. این بخش واقعاً چیز خاصی نداره درواقع روانشناسی شخصیت محسوبه و سوالات از پیش مشخصی نداره. فکر میکنم این مرحله عقیدتی هم سوال پرسیده میشه اما بازهم مطمئن نیستم. در هرصورت مرحله اول تا سوم که علمی هست خیلی مهمتر خواهد بود.
در هر صورت اگر در هرکدوم از مراحل رد شدید نمیتونید اعتراض کنید مگر در مرحله روانشناسی. اگرم قبول نشدید پرونده شما بایگانی میشه بازهم میتونید شرکت کنید و دوباره همه مراحل تکرار خواهد شد. در بررسی جدید هم پرونده قدیم شما هیچ تاثیری نداره
ماده ۱۸۷:
این آزمون همونجور که میدونید دو مرحله داره. مرحله اول اون تستی هست و مرحله بعد مصاحبه. بعد از قبولی در مرحله تستی، از شما برای مرحله مصاحبه دعوت میشه. مصاحبه عقیدتی و علمی هست و جو دوستانه ای داره. مثل همیشه اینجا باید استرس خودتون رو کنترل کنید و از اونجایی که من خیلی موفق هستم کاملاً همه چیز فراموش شد در این حد که دعای جوشن کبیر یادم نمیومد و وقتی از در خارج شدم صدا تو گوشم پیچید که ” الغوث الغوث خلصنی من النار یا رب” سوالات عقیدتی سختی نبود مثل مرجع تقلید یا اینکه مهمترین مشکل امروز جامعه چیه. نمازهای یومیه ، نقش تقوا در وکالت و…… هرچند من همیشه با سوالات عقیدتی مشکل دارم چراکه معتقدم عقیده انسان رو با این چیزها نمیسنجند اما در کل فضای دوستانه ای حاکم بود و تیم اجرایی هم نهایت همکاری رو انجام دادند. مثلاً وقت مصاحبه من ساعت ۱۰ بود که در ساعت ۱۰:۱۵ دقیقه انجام شد که برای کشورما استاندارد بالایی محسوبه
کانون وکلا (اسکودا):
این آزمون تک مرحله ای است اما بنا به تجربه من نوع سوالات اون کاملاً متفاوت با بقیه آزمون ها طرح میشه. مهمترین تفاوت اون علاقه طراحان به قوانین خاص هست. اگر در آزمونهای دیگه حداکثر ده سوال از قوانین خاص مطرح بشه در این آزمون حداقل ۳۰ سوال از قوانین خاص خواهید داشت. براساس تجربه من سیستم کانون چندان از سیستم اداری منسجمی برخوردار نبود. البته اینکه کارکنان کانون بعضاً وکیل هستند و کادر اداری زیادی نداره هم شاید بی تاثیر نباشه اما من سیستم اداری مرکز قوه قضاییه رو بیشتر پسندیدم. بعد از قبولی برای شما کلاسهایی برگزار میشه که بیشتر جنبه رفتاری داره و بخش های مختلف کانون رو براتون تشریح میکنند.
نتیجه گیری:
قبلاً درخصوص تفاوت وکلای ماده ۱۸۷ و کانون در اینجا نوشتم. اما درکل تجربه من تا الان نشون داده که کانون ها مقداری سخت گیری کمتری روی رفتار وکلای خودشون دارند. منظور من این نیست که مثلا اگه وکیل کانون رقص خودشو تو اینستاگرام پخش کنه باهاش برخوردی نمیشه یا اینکه وکیل مرکز سر سفره بسم الله نگه پروندشو بفرستن دادسرای انتظامی، اما برداشت شخصی من این بود کمتر در کانون به تیپ افراد دقت میکنند برای مثال برخی از کارآموزان با کروات در جلسات حاضر میشدند. ناگفته نماند هردو سازمان روی پوشیدن کت به شدت حساس هستند.
نکته بعدی هم اینه که کانون ها روی وکلای ۱۸۷ حساس هستند و اگر بخواهید مشترکاً با اونها پرونده بگیرید ممکنه باهاتون برخورد کنند. بقیه تفاوت ها رو هم در لینک بالا گفتم.
درخصوص قضاوت هم که مشخصاً محدودیت های بیشتری بر شما حاکم خواهد شد. چه از نظر حقوقی و چه از نظر اجتماعی به شدت محدود میشوید ولی نظر شخصی من اینه که بیشترین خدمتی که یک آدم میتونه در راستای عدالت به جامعه خودش بکنه در شغل قضاوت هست. اما بدون شک در این شغل شبهای نا آرام زیادی را سپری خواهید کرد.